Ground Control στην πολιτική αεροπορία

Κεντρικό σημείο επικοινωνίας μελών

Συντονιστές: the_ripper, Διαχείριση

Απάντηση
Jester
Moderator
Moderator

Ground Control στην πολιτική αεροπορία

Δημοσίευση από Jester »

προχτες ειδα κατι πολυ πρωτογνωρο.5 πολιτικα α/φ στη σειρα ετοιμα για απογειωση το ενα πισω απο το αλλο.το 6 και το 7 περιμενε απο την αλλη μερια του τροχοδρομου για να μπει στο διαδρομο.
επισης τα α/φ εμπαιναν στο διαδρομο πριν το α/φ που προσγειωνονταν αφησει το διαδρομο.αμεσως μολις το α/φ που προσγειωνοταν εκανε touch down το 1ο α/φ του hold short εμπαινε αμεσως στο διαδρομο!σε 30 δευτεροπλεπτα συνολικα το α/φ που ειχε προσγειωθει ειχε φτασει στο κυριο τροχοδρομο και το α/φ στο διαδρομο αφηνε τα φρενα για απογειωση!
2 φορες απογειωθηκαν 2 α/φ πολιτικα σε rolling!δλδ μολις το 1ο αφηνε το διαδρομο το αλλο εμπαινε μεσα στο κυριο διαδρομο και σε 30" εφευγε κ αυτο!(5 φορες το ειδα και το χρονομετρησα απο περιεργεια!).Πολυ εντυπωσιακο.Επισης το εντυπωσιακο ηταν 2-3 απογειωσεις και προσγειωσεις σε διαδρομο ελαφρως χιονισμενο και με πυκνη χιονοπτωση!ΤΡομερο! τα α/φ σηκωναν ΤΟ ντουμανι(ασπρο ντουμανι!).καλα ακομη κ στη τροχοδρομηση σηκωναν το χιονι απο το τροχοδρομο!πολυ καλη μεθοδος καθαρισμου!
Η ερωτηση ειναι ο πυργος ελεγχου πως κουμανταρει τοσα α/φ και πως δινει συγχρονως οδηγιες στα α/φ που αναμενουν να απογειωθουν/προσγειωθουν?επισης ποιοι ειναι οι κανονες/αποστασεις ασφαλειας?Αν γνωριζει κανεις μπορει να μας πει τις διαδικασιες εδαφους σε ενα πολιτικο αεροδρομιο?

ΥΓ.Οι νορβηγοι τι κανουν με τοσο χιονι??θελω να παω να δω καμια μερα καμια 4αδα Φ16 φωρτωμενη να σηκωνεται in trail σε χιονισμενο α/δ!!! :lol:
Jester

A good pilot is compelled to always evaluate what's happened, so he can apply what he's learned.
[marq=left]:m2k:.......:f16:[/marq]
Εικόνα
Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

Καλημέρα Στάθη? (ελπίζω να το θυμάμαι σωστα)!
Λοιπόν, φυσικά και υπάρχουν διαδικασίες, θα προσπαθήσω αν θέλεις να στις ''σκανάρω'', αλλά θα μπορέσω να σου κάνω μόνο για το συγκεκριμένο που ρώτησες, δυστυχώς το βιβλίο είναι πολύ μεγάλο (περίπου 300 σελίδες),
δεν θα μπορέσω να στο κάνω όλο.
Βασικά θα προσπαθήσω να σου το περιγράψω, και φυσικά θα ήθελα και την βοήθεια των συναδέλφων αν μου έχει ξεφύγει τίποτα.
Φαντάσου πάντως οτι σε κάποια αεροδρόμια της Αμερικής, μπορεί να υπάρχουν και 30 Ελαφρά αεροσκάφη στον κύκλο, και στην τροχοδρόμηση.
Βασικό είναι να γνωρίζεις, ότι αυτό που είδες γίνεται μόνο όταν είναι αεροσκάφη της ίδιας κατηγορίας.
Δεν θα δινοταν άδεια για απογείωση εάν το προπορευόμενο ανήκε σε κατηγορία Medium or Heavy. Εκεί λειτουργεί ο κανόνας της κράτησης 3 λεπτών μετά απο την απογείωση του heavy.(Δηλ. παίρνεις αδεια μετά απο τρία λεπτά).

Αυτό γίνεται λόγω αναταράξεων που δημιουργεί το προπορευόμενο στον διάδρομο. (wake turbulence).

Στα πολυσύχναστα αεροδρόμια, το engine run-up γινεται στην τροχοδρόμηση, με brakes!
Προτεραιότητα έχει πάντα αυτός που προσγειώνετε.

Μετά την απογείωση κάποιου, μπορεί να σου δώσει είτε άδεια για ''γραμμή'' και ''κράτηση'' (position and hold), είτε άδεια για άμεση απογείωση (immediate take-off), αν π.χ. ειναι κάποιο προσγειούμενο στο βασικό σκέλος (base leg) και θέλει να είναι σίγουρος ό Πύργος ότι ο διάδρομος θα είναι ''καθαρός'', απο εσένα.(στην γραμμή μπορείς να είσαι ακόμα και εαν κάποιος προσγειώνετε, απλά είσαι με φρένα και πριν το ''κατώφλι'' του διαδρόμου. (τhreshold)

Αν π.χ. ένα αεροσκάφος είναι στην τελική , για προσγείωση και ο διάδρομος δεν είναι καθαρός,(απογείωση/προσγείωση) αύτός που είναι στην τελική κάνει την γνωστή ''επανακύκλωση'' (go-around).

Υπάρχει ένας οριζόντιος ''διαχωρισμός'' (spacing) του μισού μιλίου για τα Ελαφρά.Τουλάχιστον στο βασικό σκέλος πρέπει να τηρείται.
Τώρα όπως είναι φυσικό, για να το τηρήσεις αυτό, κάνεις ένα εκτεταμένο υπήνεμο σκέλος.''extended downwind'', για να χωρέσουν όλα τα αεροσκάφη στον κύκλο!

Υπάρχουν και κάποια άλλα που μπορείς να κάνεις στο βασικό, όπως κάποιο ''ς'' για να καθυστερήσεις την προσγείωσή σου, αλλά πάντα με την άδεια του Πύργου. Μου έχει τύχει να κάνω 360 μοίρες στροφή στο βασικό!
Απλά όπως καταλαβαίνεις δεν είχα πολύ κυκλοφορία πίσω μου και κοντά μου, το επόμενο ήταν στο υπήνεμο.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση μεγάλης κυκλοφορίας, πρέπει να κρατάς αυστηρά το ύψος του κύκλου (1000 ft AGL for light aircrafts), για τον απλούστατο λόγο του οτι υπάρχουν και αεροσκάφη που εκείνη την ώρα θα μπαίνουν στον κύκλο απο άλλα σημεία, για προσγείωση.Ετσι διευκολύνεις το να σε έχουν πάντα visual.Επίσης είναι καλό όλα τα αεροσκάφη να έχουν την ίδια ταχύτητα. 90kts είναι καλά.Αν θέλεις μεγαλύτερο διαχωρισμό, τότε είναι καλύτερο να επιβραδύνεις για λίγο 80 κts.
Oτι σου ανεφέρω φυσικά είναι για αεροσκάφη της ίδιας κατηγορίας.
Απο εκεί και μετά περιπλέκουν αρκετά τα πράγματα, αλλά ισχύει ότι και στα αυτοκίνητα.Τα μικρότερα έχουν προτεραιότητα.Ευτυχώς οι πιλότοι δεν κάνουν ότι κάνουν οι φορτηγατζήδες στους δρόμους!!!
Σχετικά με αυτό που λες στην σειρά, αν εννοείς μέσα στον διάδρομο, γίνεται εύκολα, αν έχεις χώρο πίσω απο το κατώφλι, και αν έχεις μεγάλο διάδρομο. Είχε πολλές προσγειώσεις, ή ηταν τα μοναδικά στον κύκλο?
Και προσγειώσεις να είχε, γίνετε το προσγειούμενο να πατήσει μετά απο αυτούς που είναι στην γραμμή.
Ελπίζω να σε κάλυψα προς το παρόν?
Δημήτρης Κουκάς
Επισκέπτης

Στάθη εναλλακτικά μπορείς να κάνεις και join την HVACC
για να δεις τι συμμαίνει κάστανο.

Από τις καλύτερες εμπηρίες που είχα ποτέ σε ένα fly-in με αεροπλάνα να καταφτάνουν από όλες τις κατευθύνσεις. Απλά πρόσεξε μην γίνεις καρδιακός γιατί, αν και virtual, το αγχως είναι απίστευτο. :)

Αν θυμάμαι καλά σε ένα από αυτά ήταν και ο venom.
pilot747
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από pilot747 »

helldiver έγραψε:
Απο εκεί και μετά περιπλέκουν αρκετά τα πράγματα, αλλά ισχύει ότι και στα αυτοκίνητα.Τα μικρότερα έχουν προτεραιότητα.Ευτυχώς οι πιλότοι δεν κάνουν ότι κάνουν οι φορτηγατζήδες στους δρόμους!!!

Σχετικά με αυτό που είπες για τα αυτοκίνητα! Είσαι σίγουρος ότι τα μικρά έχουν προταιρεότητα???? :? Όταν πήρα το δίπλωμα εγώ έμαθα ότι τα μεγάλα συνήθως πρέπει να έχουν προταιρεότητα διότι είναι δυσκίνητα και δεν μπορούν να κάνουν ελιγμούς γρήγορους. Αν και δεν έχω δίπλωμα πιλότου (ελπίζω να αποκτήσω κάποια στιγμή :roll: ) σύφωνα με τα παραπάνω που έγραψες θα πρέπει τα μικρά α/φ να παραχωρούν την προτεραιότητα, μιας και τα μεγαλύτερα δεν έχουν την δυνατότητα μεγάλων και σβέλτων ελειγμών για go around και ό,τι αυτό συνεπάγεται!!!!!

Σωστός ή κανω κάπου λάθος;;;;;;;;;;

ysam έγραψε: Στάθη εναλλακτικά μπορείς να κάνεις και join την HVACC
για να δεις τι συμμαίνει κάστανο.
Αν και κάστανο όπως το περιγράφεις και αγχωτικό αφού μαθεις σου αρέσει πολύ. Το λέω αυτό μιας και είμαι εκπaiδευόμενος controller, αρκετό καιρό. Αλλά τις δύο φορές που έχω κοντρολάρει ήταν απίστευτη εμπειρία. :wink:
Start with doing what is nescessary, then what is possible, and all of a sudden you manage what is impossible.
Frans of Assisi
Εικόνα
Επισκέπτης

ysam έγραψε:Αν θυμάμαι καλά σε ένα από αυτά ήταν και ο venom.
Μονο ενα :?: Στα περισσοτερα ημουν και περναγαμε απιστευτα. Απλα τελικα μας κερδισε το Falcon... :wink:

Παντως η εξομειωση των διαδικασιων στους πολιτικους virtual αιθερες ειναι σε παρα πολυ υψηλο επιπεδο.
Επισκέπτης

pilot747 έγραψε:
helldiver έγραψε:

Σχετικά με αυτό που είπες για τα αυτοκίνητα! Είσαι σίγουρος ότι τα μικρά έχουν προταιρεότητα???? :? Όταν πήρα το δίπλωμα εγώ έμαθα ότι τα μεγάλα συνήθως πρέπει να έχουν προταιρεότητα διότι είναι δυσκίνητα και δεν μπορούν να κάνουν ελιγμούς γρήγορους. Αν και δεν έχω δίπλωμα πιλότου (ελπίζω να αποκτήσω κάποια στιγμή :roll: ) σύφωνα με τα παραπάνω που έγραψες θα πρέπει τα μικρά α/φ να παραχωρούν την προτεραιότητα, μιας και τα μεγαλύτερα δεν έχουν την δυνατότητα μεγάλων και σβέλτων ελειγμών για go around και ό,τι αυτό συνεπάγεται!!!!!

Σωστός ή κανω κάπου λάθος;;;;;;;;;;

Ξαναδιάβασε, σε βλέπω να ξαναδίνεις.
Ο ΚΟΚ λέει.: Ανθρωπος, ποδηλατο, μηχανάκι, αυτοκίνητο και μετά τα φορτηγά.Ασε τώρα τι γίνεται στους δρόμους...
Και σχετικά με αυτό που γίνεται απο αυτό που ισχύει είναι το οτι αν θέλεις παραχωρείς την θέση σου σε αεροπλάνο της γραμμής (συνήθως το κάνεις) αλλά ο κανόνας είναι κανόνας.Ετσι και σε ''γραψει'' πιλότος των αερογραμμών, εστω και δίπλα σου να περάσει του έχεις κόψει τον μπιπ.
Φυσικά παραχωρείς και κάνεις holding εσύ.
Σε ένα μου ταξίδι απο Μύκονο είχα ένα 737 τσάρτερ, το οποίο σαφώς με περίμενε να κάνω την τροχοδρόμηση, το τεστ του κινητήρα και όλα αυτά,
Απλά ζήτησα πρώτος άδεια. Δεν με κράτησε ο Πύργος για να απογειωθεί το μεγάλο.Και εγώ για να βοηθήσω έκανα το back-track τρέχοντας, και το run-up του κινητήρα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. :wink:
Όλα αυτά φυσικά δεν ισχύουν σε περιπτώσεις emergency or V.I.P.
Δημήτρης
Επισκέπτης

helldiver έγραψε: Σε ένα μου ταξίδι απο Μύκονο είχα ένα 737 τσάρτερ
ΜΕΓΑΛΕ :!: :!: εχεις δικο σου 737 :?: Να μας πας καμια βολτα ρε φιλε :lol: :lol: :lol:

respect
Επισκέπτης

Εγώ γυρνάω σιγά σιγά σε MSFS9 πάντως.. :) :)
Επισκέπτης

Venom έγραψε:
helldiver έγραψε: Σε ένα μου ταξίδι απο Μύκονο είχα ένα 737 τσάρτερ
ΜΕΓΑΛΕ :!: :!: εχεις δικο σου 737 :?: Να μας πας καμια βολτα ρε φιλε :lol: :lol: :lol:

respect

Εχω δυο!!!

Τι λεμε τωρα ε?? :lol: :lol: :lol:
Δημήτρης
Επισκέπτης

helldiver έγραψε:Εχω δυο!!!

Τι λεμε τωρα ε?? :lol: :lol: :lol:
λεμε: "Θα σου πω τι θα φορεσω για να με πας με αυτο που ταιριαζει το χρωμα"

:xwave:
pilot747
Επικοινωνία:

helldiver έγραψε: Ξαναδιάβασε, σε βλέπω να ξαναδίνεις.
Ο ΚΟΚ λέει.: Ανθρωπος, ποδηλατο, μηχανάκι, αυτοκίνητο και μετά τα φορτηγά.Ασε τώρα τι γίνεται στους δρόμους...
Και σχετικά με αυτό που γίνεται απο αυτό που ισχύει είναι το οτι αν θέλεις παραχωρείς την θέση σου σε αεροπλάνο της γραμμής (συνήθως το κάνεις) αλλά ο κανόνας είναι κανόνας.Ετσι και σε ''γραψει'' πιλότος των αερογραμμών, εστω και δίπλα σου να περάσει του έχεις κόψει τον μπιπ.
Φυσικά παραχωρείς και κάνεις holding εσύ.
Σε ένα μου ταξίδι απο Μύκονο είχα ένα 737 τσάρτερ, το οποίο σαφώς με περίμενε να κάνω την τροχοδρόμηση, το τεστ του κινητήρα και όλα αυτά,
Απλά ζήτησα πρώτος άδεια. Δεν με κράτησε ο Πύργος για να απογειωθεί το μεγάλο.Και εγώ για να βοηθήσω έκανα το back-track τρέχοντας, και το run-up του κινητήρα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. :wink:
Όλα αυτά φυσικά δεν ισχύουν σε περιπτώσεις emergency or V.I.P.
Δημήτρης

Χε χε. Τώρα η επανεξέταση θα είναι το 2052!!!! Μέχρι τότε έχω καιρό να τα μάθω καλύτερα. Όχι ότι δεν τα ξέρω, αλλά λέμε τώρα!

Επειδή έκατσα και το έψαξα σε έναν ανηφορικό δρόμο, πάντα προτεραιότητα έχει το όχημα που ανεβαίνει με εξαιρέσεις ανάλογα με το μέγεθος του οχήματος. Μάλλον από αυτή την περίπτωση έγινε η συγχηση από μέρους μου. Τελος πάντων.

Άμα πάντως θες μπορώ να σου πω τη σειρά με την οποία έχουν προτεραιότητα τα σκαφη στη θάλασσα. Αυτά τα έχω πιο πρόσφατα.

Αλλά όσον αφορα τους νόμους σχετικά με την κίνηση στον αέρα σίγουρα τα ξέρεις καλύτερα.
Αλήθεια, οι VIP γιατί έχουν προτεραιότητα??????? Δεν το καταλαβαίνω!!!!!!
Να κανονίσουμε να μας πας καμιά βόλτα να τα μάθουμε από κοντά. :wink:

Μιχάλης
Start with doing what is nescessary, then what is possible, and all of a sudden you manage what is impossible.
Frans of Assisi
Εικόνα
Επισκέπτης

Στην θάλασσα τα ξέρουμε και εμέις βρε..

Όποιος έχει πιό γλίγορο σκάφος περνάει πρώτος.

:shock: :shock: :shock:

(Όχι φυσικά απλά μου θύμισες τώρα σε έναν αγώνα στην θεσσαλονίκη εγώ και ο [ποιός άλλος] venom είχαμε μία έτσι διαφωνιούλα, περνάμε? δεν περνάμε? Εμείς με καταμαραν 18ποδών και αυτό tanker δεν ξέρω και εγώ πόσων. Αποτέλεσμα! περάσαμε γιατί τα internal calcs βγήκαν σωστά, αλλά δεν ξέρω αν πέφταμε στο νερό τι θα κάναμε.. Ευχτυχώς δεν χρειάστηκε να το μάθουμε ποτέ.. )
Επισκέπτης

Παντως δεν το ξανακανω... που να χαλαει ο κοσμος ολος!!!

Και μου εχει τυχει και αντιστοιχο περιστατικο (οχι virtual) στον αερα αλλα...δεν μπορω να πω περισσοτερα. :wink:
pilot747
Επικοινωνία:

Προσέχετε βρε. Και όλοι μας φυσικά! Και στον αέρα και στη θάλασσα και στους δρόμους. Δυστυχώς εκεί δεν έχει reload! :(

Έχω μια απορία ακόμα.

Όπως για δίπλωμα αυτοκινήτου, ταχυπλόου κτλ., υπάρχουν τα κατάλληλα εγχειρίδια που προμηθευόμαστε από βιβλιοπολεία, λιμεναρχεία κτλ. κατά περίπτωση, υπάρχουν αντίστοιχα που να εξηγούν την κυκλοφορία και τους κανόνες που την διέπουν στον αέρα??? Εκτός φυσικά από τα βιβλία- εγχειρίδια για την εκμάθηση ικανοτήτων χειριστού α/φους.
Frans of Assisi
Εικόνα
Επισκέπτης

pilot747 έγραψε:Προσέχετε βρε. Και όλοι μας φυσικά! Και στον αέρα και στη θάλασσα και στους δρόμους. Δυστυχώς εκεί δεν έχει reload! :(

Έχω μια απορία ακόμα.

Όπως για δίπλωμα αυτοκινήτου, ταχυπλόου κτλ., υπάρχουν τα κατάλληλα εγχειρίδια που προμηθευόμαστε από βιβλιοπολεία, λιμεναρχεία κτλ. κατά περίπτωση, υπάρχουν αντίστοιχα που να εξηγούν την κυκλοφορία και τους κανόνες που την διέπουν στον αέρα??? Εκτός φυσικά από τα βιβλία- εγχειρίδια για την εκμάθηση ικανοτήτων χειριστού α/φους.
Υπάρχουν διάφορα, αλλά να σου πω την αλήθεια οτι αλλάζει στη νομοθεσία τώρα, το μαθαίνω είται απο ΝΟΤΑΜ, ειτε απο ΑΝΝΕΧ.(είμαι συνδρομητής στο Α.Ι.Ρ. (Αeronautical Publication Information ).
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι καινούριο σε έκδοση, φαντάζομαι πως ναι, λόγω νέας ισχύουσας νομοθεσίας βάσισμένης σε JAR κανονισμών.
Δημήτρης
Απάντηση