LGB's & διπλή στοχοποίηση
Συντονιστές: the_ripper, Διαχείριση
LGB's & διπλή στοχοποίηση
Θα μπορουσα να εχω μια απαντηση για διπλη στοχοποιηση και αφεση LGB σε διαφορετικους στοχους στην ιδια περιοχη! (Τim ?????????)
επισης δεν εχω καταλαβει την διαφορα των manual & automatic lasing
ευχαριστω
επισης δεν εχω καταλαβει την διαφορα των manual & automatic lasing
ευχαριστω
e-HAF Admin
Πολύ ενδιαφέρον ερώτηση! Ευτύχη να σου δώσω να καταλάβεις στην... πράξη αυτό που εννοεί ο Τίμος: Πετάει πχ 1 F-16 στα 20000ft φορτωμένο με 2 LGBs... Στην περιοχή του στόχου lockάρει με το flir του TGP κάποιο στόχο και αφήνει το όπλο... Αυτό που με ενδιαφέρει και εμένα να μάθω (εχω διαβάσει αλλά όχι επιβεβαιώσει κάποια πράγματα..) είναι άν την ώρα που η βόμβα ταξιδεύει προς τον στόχο, ο πιλότος μπορεί να ρίξει και την 2η, προς άλλο στόχο όμως πλησίον του αρχικού...! Πώς γίνεται όμως, άν γίνετε...? Σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει, και οι 2 βόμβες θα ταξιδεύουν προς τον 1ο στόχο, κατευθυνόμενες προς τα εκεί απο την αντανάκλαση της ακτίνας laser πάνω στον (1ο) στόχο, και με κάποια (υψομετρική) διαφορά απόστασης, μεταξύ δηλ των 2 αφέσεων... Όταν χτυπηθεί ο 1ος στόχος ο πιλότος μετά απλά μετακινεί την κεφαλή του TGP (δηλ το εννιαίο σύστημα flir & laser) στον 2ο στόχο... Η 2η βόμβα τότε απλά "ακολουθεί" το laser και συνεχίζει προς τον 2ο στόχο...?
Θα πρέπει όμως να κάνει lock με το TGP πάνω στους στόχους ή απλά να τους "κοιτάει" / καταυγάζει??? Και επίσης, το laser θα πρέπει να "ρίχνει" σχεδόν απο την αρχή της 1ης άφεσης (άρα manual) ετσι ώστε και οι 2 βόμβες να ακολουθήσουν την σχετική γενική τροχία προς τους στόχους και όχι βαλλιστική άν το laser ήταν auto και έριχνε μερικά secs πρίν το impact (οπότε σχεδόν σίγουρα η 2η LGB θα αστοχούσε...?)
Λοιπόν τί απο αυτά ισχύει?? Ά, και στο Falcon γίνεται??? (θα το δοκιμάσω asap!)
Επίσης εξήγησε λίγο και τί γίνεται με το laser γιατί έχω ξεχάσει... Τί εννοώ. Το laser εκπέμπει σε συγκεκριμένη συχνότητα και συγκεκριμένο κωδικό... Πώς "κλειδώνει" / επιλέγει το όπλο πια ακτίνα laser θα ακολουθήσει??? Περνάει αυτόματα απο το σύστημα στο όπλο??? Γιατί ρωτάω... Είχα παρακολουθήσει άσκηση ΣΑΡΙΣΑ στον Ασκό Θεσσαλονίκης στα τέλη του '90... Ένα Apache δικό μας έκανε 2 βολές αντιαρματικού πυραύλου Hellfire, ο οποίος κατευθύνεται επίσης με laser στο στόχο, με παρόμοιο σύστημα με το TGP του lantirn του F-16... Ο 1ος Hellfire (1η real βολή στην Ελλάδα!) βρήκε πανυγηρικά το στόχο του, τον οποίο καταύγαζε το ίδιο ελικόπτερο... Στην 2η βολή, ο πύραυλος πήγε στο γάμο του καραγκιόζη... Την καταύγαση την έκανε το 2ο ελικόπτερο που ήταν "κρυμένο" σε άλλο σημείο στην περιοχή. (Μάλιστα τότε ορισμένοι (γνωστοί
) δημοσιογράφοι το είχαν κάνει θέμα για πανάκριβα και προβληματικά ελικόπτερα κτλ κτλ...!) Anyway, μετά απο "ψάξιμο" αποδείχτηκε οτι παρόλο που το 2ο Apache έριχνε με το laser του στο στόχο κανονικά, ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε απο το 1ο δέν ακολούθησε κάν το laser γιατί "έψαχνε" να βρεί ακτίνα laser σε διαφορετικό κωδικό/συχνότητα... Λεπτομέρεια: Το σύστημα στο Apache "παρέχει" 999 τυχαίους κωδικούς στο laser (νομίζω...!? άν το λέω και σωστά!!!)... όποτε εκεί έγινε και το "μπέρδεμα" και αστόχησε ο Hellfire...
??????????????????????????????????
We need infos!!!
Θα πρέπει όμως να κάνει lock με το TGP πάνω στους στόχους ή απλά να τους "κοιτάει" / καταυγάζει??? Και επίσης, το laser θα πρέπει να "ρίχνει" σχεδόν απο την αρχή της 1ης άφεσης (άρα manual) ετσι ώστε και οι 2 βόμβες να ακολουθήσουν την σχετική γενική τροχία προς τους στόχους και όχι βαλλιστική άν το laser ήταν auto και έριχνε μερικά secs πρίν το impact (οπότε σχεδόν σίγουρα η 2η LGB θα αστοχούσε...?)
Λοιπόν τί απο αυτά ισχύει?? Ά, και στο Falcon γίνεται??? (θα το δοκιμάσω asap!)
Επίσης εξήγησε λίγο και τί γίνεται με το laser γιατί έχω ξεχάσει... Τί εννοώ. Το laser εκπέμπει σε συγκεκριμένη συχνότητα και συγκεκριμένο κωδικό... Πώς "κλειδώνει" / επιλέγει το όπλο πια ακτίνα laser θα ακολουθήσει??? Περνάει αυτόματα απο το σύστημα στο όπλο??? Γιατί ρωτάω... Είχα παρακολουθήσει άσκηση ΣΑΡΙΣΑ στον Ασκό Θεσσαλονίκης στα τέλη του '90... Ένα Apache δικό μας έκανε 2 βολές αντιαρματικού πυραύλου Hellfire, ο οποίος κατευθύνεται επίσης με laser στο στόχο, με παρόμοιο σύστημα με το TGP του lantirn του F-16... Ο 1ος Hellfire (1η real βολή στην Ελλάδα!) βρήκε πανυγηρικά το στόχο του, τον οποίο καταύγαζε το ίδιο ελικόπτερο... Στην 2η βολή, ο πύραυλος πήγε στο γάμο του καραγκιόζη... Την καταύγαση την έκανε το 2ο ελικόπτερο που ήταν "κρυμένο" σε άλλο σημείο στην περιοχή. (Μάλιστα τότε ορισμένοι (γνωστοί
??????????????????????????????????
We need infos!!!

επειδη και εγω εχω διαβασει την διαδικασια , που εντεχνως περιεγραψε ο Raptor, αλλα δεν γνωριζω τον τροπο αφεσηςviper έγραψε:oτι γινετε γινετεκαπου ειχα διαβασει τη διαδικασια αλλα δε θυμαμαι που
θα ηθελα να μαθω αν γινεται και πως , στο Falcon
ΥΓ. πολυ πιθανον να το διαβασες στο weapons checklist
e-HAF Admin
-
Επισκέπτης
Μα πως θα γινει ταυτοχρονη καταδειξη 2 στοχων?Κουφο μου ακουγεται απο τη στιγμη που φοραμε ενα ατρακτιδιο.Θα πρεπει να τελειωσει το TOF της καθε βομβας ξεχωριστα.
Απο τη στιγμη που κανεις retargeting ταυτοχρονα κοβεις τη δεσμη απο την πρωτη βομβα.Αρα παει κουτουρου.
Απο τη στιγμη που κανεις retargeting ταυτοχρονα κοβεις τη δεσμη απο την πρωτη βομβα.Αρα παει κουτουρου.

The NIGHT is our Business...340M LANTIRN
-
Master Yoda
Γρηγόρη, δέν αναφέραμε πουθενά κάτι για "ταυτόχρονη κατάδειξη"!.. Σωστά 1 ατρακτίδιο, που σημαίνει 1 στόχο τη φορά / 1 ακτίνα laser... Η όλη λογική "παίζει" ως εξής: ΔΕΝ κανεις lock τον στόχο στο έδαφος (μέσο του TGP / flir)... Απλά τον "κοιτάς" μέσα απο την οθόνη (η κεφαλή του targeting pod του Lantirn συνεχίζει να τον "κοιτάει" αφού είναι σταθεροποιημένη - παίρνει data και απο το INS του α/φους)... Αφήνεις την 1η LGB και σχεδόν ταυτόχρονα πατάς την πρώτη σκάλα του Trigger στο stick και το κρατάς πατημένο. Έτσι το Laser ρίχνει manual και συνεχόμενα, κατευθύνοντας την βόμβα απο την αρχή στην πορεία της προς τον στόχο. Μετά απο καμια 10αριά δευτερόλεπτα (εξαρτάται το ύψος σου την ταχύτητα σου και το σημείο του 2ου στόχου) πατάς πάλι το pickle και ρίχνεις και τη 2η LGB, η οποία ακουλουθεί όπως είναι λογικό το laser και την πορεία προς τον ίδιο (1ο) στόχο... Μόλις η 1η βόμβα χτυπήσει τον 1ο στόχο, πολύ απλά και προσεκτικά μετακινείς το TGP προς τον επόμενο στόχο, και πάλι χωρίς να τον έχεις locked (ΕΝΝΟΕΙΤΕ πως κρατάς πατημένο το trigger για να συνεχίζεται η καταύγαση και το guideness και της 2ης!!! - το "L" πρέπει να αναβοσβήνει στην MFD του TGP!) Έχεις πολύ λίγο χρόνο διαθέσιμο, 10secs ήταν το ενδιάμεσο απο τις 2 αφέσεις, άρα αν βάλεις χρόνο μετακίνησης του TGP, εντοπισμού του 2ου στόχου και μετακίνηση του TGP πάνω του, έχεις το πολύ 5 δευτερόλεπτα για να τον καταυγάσεις με το laser... Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι η απόσταση του 2ου στόχου απο τον 1ο (που καταστράφηκε απο την 1η LGB) πρέπει να είναι τόση, ώστε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα η βόμβα (που είναι μεν κατευθυνόμενη αλλά ελεύθερης πτώσης, άρα περιορισμένης δυνατότητας ελιγμών - διορθώσεων πορείας) να έχει πάρει πορεία - βαλλιστική τροχιά προς τον 2ο στόχο... Αλλιώς θα χτυπήσει σε άσχετο σημείο στο έδαφος προσπαθώντας να "ακολουθήσει" το laser... Το πόσο μπορεί να είναι αυτή η απόσταση μπορούμε να το βρούμε στην πράξη, αλλά μεγαλώνει όσο ψηλότερα πάς. Πχ άν πετάς στα 20000ft και ο χρόνος που χρειάζεται η 1η LGB για να φτάσει στο έδαφος είναι πχ 30 secs, τότε μπορείς να κάνεις την 2η άφεση στα 25 secs (5 πρίν το 1ο impact), οπότε να έχεις καθαρά 15-20secs για να περιποιηθείς τον 2ο στόχο... Βεβαίως μεχρι να μας τα επιβεβαιώσει κάποιος ολα αυτά, στη θεωρία... Στην πράξη τώρα, με το SP3 το είχα δοκιμάσει και γινόταν μια χαρά! Με το FF3.x /ATO δέν τα έχω καταφέρει ως τώρα... Τέλος κάτι λεπτομέρειες ακόμα... Η κεφαλή του TGP του Lantirn μπορεί να υποστηρίξει την όλη ενέργεια, όσον αφορά τους περιορισμούς και τα όρια κινησής της... Επίσης, οι στόχοι που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχουν και μια κάποια αντανάκλαση για το laser... Στο σημείο που "πέφτει" η ακτίνα του laser, αυτό ανακλάτε... Σε αυτό το σημείο "κοιτάει" ο αισθητήρας, το μάτι της LGB και κατευθύνει προς τα εκεί την βόμβα... Άν ο στόχος μας είναι μεταλλικός (όχι δέν εννοούμε κάνα heavyμεταλλά που ακούει MetallicA μέσα στα χαρακώματα!!!) τότε είμαστε οκ... Και πάλι κτίρια, σπίτια εγκαταστάσεις κτλ κτλ έχουν καλή ανάκλαση του laser... Δέν ξέρω πως εξομειώνεται αυτή η λειτουργία στο Falcon4 και άν υπάρχει περίπτωση / στόχοι / εγκαταστάσεις κτλ που να μήν ανακλούν το laser και άρα που να μήν μπορείς να κατευθύνης πάνω τους LGB... Anyway, συνεχίζουμε τις δοκιμές αναμένοντας απαντήσεις...!

Καταλαβα Πανο τι εννοεις.Κατι τετοιο απ οτι καταλαβαινεις ειναι πολυ "μπακαλικο" εφοσον απο τη στιγμη που αφηνεις τη 2η βομβα αφηνεις τη πρωτη βομβα "στη τυχη" της.
Αυτο θελω να τονισω.Απο τη στιγμη που εχουμε 1 ακτινα laser στο ατρακτιδιο σιγουρα δε συνισταται αυτη η αφεση.Αν ειχαμε 2 θα ηταν αλλιως.Αλλα και παλι μονο σε D-missionized.
Aλλα προσωπικα δεν θα προσπαθουσα καν αυτην την αφεση.
Θα ηταν καλο να γινει οπως προειχες πει σε αλλο ποστ αν η πρωτη βομβα συνεχιζε το lasing μονη της και αυτονομα.Κατι τετοιο δεν ισχυει οπωτε...
Αυτο θελω να τονισω.Απο τη στιγμη που εχουμε 1 ακτινα laser στο ατρακτιδιο σιγουρα δε συνισταται αυτη η αφεση.Αν ειχαμε 2 θα ηταν αλλιως.Αλλα και παλι μονο σε D-missionized.
Aλλα προσωπικα δεν θα προσπαθουσα καν αυτην την αφεση.
Θα ηταν καλο να γινει οπως προειχες πει σε αλλο ποστ αν η πρωτη βομβα συνεχιζε το lasing μονη της και αυτονομα.Κατι τετοιο δεν ισχυει οπωτε...

LantirN έγραψε:
...εφοσον απο τη στιγμη που αφηνεις τη 2η βομβα αφηνεις τη πρωτη βομβα "στη τυχη" της.
raptor έγραψε:
...πατάς πάλι το pickle και ρίχνεις και τη 2η LGB, η οποία ακουλουθεί όπως είναι λογικό το laser και την πορεία προς τον ίδιο (1ο) στόχο... Μόλις η 1η βόμβα χτυπήσει τον 1ο στόχο, πολύ απλά και προσεκτικά μετακινείς το TGP προς τον επόμενο στόχο, και πάλι χωρίς να τον έχεις locked...
Σίγουρα κατάλαβες τη διαδικασία???
Όσο για Missionized (D) ή μονοθέσιο, δέν έχει σημασία στην όλη διαδικασία...

Για αυτο σε παω αγορινα!
Ναι βρε την καταλαβα τη διαδικασια.
Πανο, σου εχω μια ερωτηση.
Μου λες οτι λιγο πριν σκασει η πρωτη,κανεις release τη δευτερη.
Πως εισαι σιγουρος οτι η πρωτη θα χτυπησει το στοχο απο τη στιγμη που η καταδειξη laser υποστηριζει τη δευτερη?(αν εχει ανεμο π.χ.)
Γνωμη μου:
Πιστευω οτι απλα εκεινη τη στιγμη παιζεις με πιθανοτητες.
Και αλλη μια ερωτηση.
Πιστευεις οτι για τοσο απλα θεματα η αεροπορια διεπεται απο πιθανοτητες?
Για αλλα ναι,αλλα για τετοια δεν νομιζω.
Αλλα τωρα που το σκευτομαι,εφοσον μιλαμε για λιγα δεπτερολεπτα,(ας πουμε 5 δεπτερολεπτα το maximum πριν γινει το
impact της πρωτης-και να γινει αφεση της δευτερης),πιστευεις παλι οτι αξιζει να χασεις μια βομβα?Γιατι λοιπον να μην περιμενεις να σκασει η πρωτη?
Την διαδικασια δεν την εχω δοκιμασει,αν και πιστευω οτι θα ειναι δυσκολο γενικως να πετυχουμε κατι τετοιο,ακομα και αν περιμενουμε να σκασει η πρωτη,γιατι το release cue του ccrp δεν ξερω αν μας αφησει να κανουμε την αφεση λογω του οτι ο στοχος θα ειναι πολυ κοντα,και ισως να εχει ανεβει πολυ ως τοτε.
Αλλα ειναι και η αλλη αποψη.Ποιος ο λογος να κανουμε κασκαντερισμους τετοιου ειδους(single pass)?Πιστευω ειναι καθαρο εφε.Για αυτο υπαρχουν αλλωστε και παραπανω απο 1 αφη στους σχηματισμους.Κανουμε το target sorting ο καθενας μας,αφηνουμε τα ζευγαρια μας και παπαλα.Σιγουρα πραγματα και damage εις διπλουν σε καθε στοχο.Τωρα να φανταστω 4 αφη με 2 lgb το καθενα να ριχνουν ξεχωριστα τη καθε μια με ενα pass,δλδ να πετυχουν 8 στοχους με single pass...μου θυμιζει πολυ Hollywood!!!
Αυτα απο μενα!
[/i][/list]

Θεωρητικά και απλά η πρώτη έχει πάρει τα data που πρέπει να πάρει από το FCR (Fire Control Radar - Computer) και πάει για τον στόχο. Και μετά στοχεύεις την δεύτερη. Είναι σα να τις ρίχνεις μία μία....raptor έγραψε:LantirN έγραψε:
...εφοσον απο τη στιγμη που αφηνεις τη 2η βομβα αφηνεις τη πρωτη βομβα "στη τυχη" της.
raptor έγραψε:
...πατάς πάλι το pickle και ρίχνεις και τη 2η LGB, η οποία ακουλουθεί όπως είναι λογικό το laser και την πορεία προς τον ίδιο (1ο) στόχο... Μόλις η 1η βόμβα χτυπήσει τον 1ο στόχο, πολύ απλά και προσεκτικά μετακινείς το TGP προς τον επόμενο στόχο, και πάλι χωρίς να τον έχεις locked...
Σίγουρα κατάλαβες τη διαδικασία???Θεωρητικά δουλεύει, και τίποτα δέν αφήνεται στην τύχη του...!
Όσο για Missionized (D) ή μονοθέσιο, δέν έχει σημασία στην όλη διαδικασία...
Σωστά τα κατάλαβα σωστά τα λέω???
Δηλ του λες ρίξτες μία-μία πετάς και τις δύο στον ίδιο στόχο αλλά μετά αλλάζεις στόχο.... όπότε αλλάζεις τον στόχο της δεύτερης μόνο.
Αν τις ρίξεις ζευγάρι και αλλάξεις στόχο μετά την άφεση και οι δύο θα πάνε εκεί που στοχεύεις...
GEGE??
Arty out...
Arty out...