Ιδέες για λιγότερο γνωστά α/φ της ΠΑ

Περιοχή συζήτησης για Στατικά & Τηλεκατευθυνόμενα Μοντέλα

Συντονιστής: Διαχείριση

Απάντηση
Fisherman
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Fisherman »

STAR έγραψε: Γιατι ρε ωραια ειναι!Απλα τα μπασταρδεψε λιγο αντι να κανει 3 α/φη εκανε 3 σε 1.Τον ξερω προσωπικα τον κυριο ο οποιος ηταν αυτος που εβαψε και τον "Μαχητη της Ελευθεριας".Πραγματικα μεγαλη φαντασια!Ελπιζω να ειδες Νικο το F-102 "ATA" και το F-5 "Ελληνικη φλογα" επανω στο Σεδες καθως και το Τ-33 "Ερωτικη Δασκαλα".Φοβερος ο τυπος!! :lol: :lol:
Ναι αλλά για φαντάσου να είχαν όλα αυτά τα αεροπλάνα του Σέδες και της Μίκρας βαμμένα κανονικά (με βάση ιστορικά δεδομένα). Θα υπήρχε ένα μίνι μουσείο αεροπορίας και στο Σέδες. Ενώ τώρα...
Αφού έχει το ταλέντο (απ' ότι φαίνεται από τον "Μαχητή") και αφού ξοδεύει και τον χρόνο να τα βάψει, γιατί δεν χρησιμοποιεί πιο συμβατικούς τρόπους? Μιλάμε για αεροσκάφη που κουβαλάνε κάποια ιστορία. Και η ιστορία δεν γράφτηκε με "Ερωτικές Δασκάλες". Μόνη εξαίρεση φυσικά το F-5 της Ελληνικής Φλόγας που αναφέρεις, το οποίο αν και ελαφρώς λάθος βαμμένο, βασίζεται σε μια ιδέα που θα έπρεπε να εφαρμόσει και στα υπόλοιπα. Προσωπικά, το Τ-33 μεταλικό με τις κιτρινόμαυρες λωρίδες στο ουριαίο τμήμα θα με ενθουσίαζε πολύ περισσότερο και είμαι σίγουρος ότι θα ενθουσίαζε και αυτούς που κάποτε το πετούσαν.
Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

Πραγματικα πολυ καλη η ιδεα σου.
Εμενα παντως μου φαινονται αρκετα εντυπωσιακα παρα το οτι δεν ειναι σωστο για την ιστορια οπως λες(σορι ο Νικος το ειπε!!)
Οσο για την 113 ΠΜ θα μετατραπει σε μοναδα αεροπορικης κληρονομιας με αεροσκαφη C-47 που θα εδρευει στο Σεδες.Οποτε δεν αποκλειεται να βαφτουν F-5 με επιχειρησιακα χρωματα.Ακομα "ακουσα"πως το επομενο δημιουργημα του Αποστολη θα ειναι το Iστορικο F-5 του 1974(του Υπ/σγου Δινοπουλου)μιας και το συγκεκριμενο καταστραφηκε.Παντως κανενας δεν εχει προβλημα με τις 'extreme" βαφες των F-5.Αντιθετως και παλιοι ιπταμενοι τα βρισκουν ομορφα μιας και ξερουν τον τρελλο που τα βαφει...!Σιγουρα η ιστορια δεν γραφτηκε με "ερωτικες δασκαλες" αλλα δεν νομιζω να ειναι τοσο σοβαρο το οτι ενα Τ-33 βαφτηκε με αυτον τον τροπο.Ενταξει μη βαφτει και μπουρδελε φουξ-ροζ-κοκκινο-τουιτι κιτρινο κτλ αλλα το συγκεκριμενο βαψιμο αναδεικνυει τον σκοπο των αεροσκαφων.Π.χ. η "ερωτικη δασκαλα" το Τ-33 δεν ηταν η "δασκαλα"?Το F-104 με τα αστερακια επανω δεν λεγοταν "Αστρομαχητης"? Το F-5 3-1 δεν αντιπροσωπευει τις 3 ιστορικοτερες μοιρες(341-343-349) και τα 3 επαιτιακα που δημιουργηθηκαν για αυτες?Το αλλο το γαλανολευκο δεν αντιπροσωπευει την ιερη ελληνικη σημαια?Μην τα βλεπετε ολα προσβλητικα.Ενταξει ισως με μερικα αλλα αεροσκαφη να το παρατραβηξε αλλα δεν νομιζω να βεβηλωνει την ιστορια,που εγω προσωπικα σεβομαι και ξερω πολυ καλα σαν γνησιος Ελληνας.
Fisherman
Επικοινωνία:

Ναι βρε Star. Σεβαστή φυσικά η άποψή σου και όλων όσων τα βρίσκουν ελκυστικά. Και φυσικά εννοείτε ότι έχοντας αυτή την άποψη δε σημαίνει ότι δε σέβεσαι προσωπικά την ιστορία. Αλλά ας πούμε ότι σου χαρίζουν ένα μοντέλο F-104 σε μεγάλη κλίμακα και αναρωτιέσαι πως θα ήθελες να το βάψεις. Τι θα σκεφτείς?

1. Να το βάψω με ADC γκρι που υπάρχουν ελάχιστες φωτό και είναι σπάνιο?
2. Να το βάψω μεταλικό όπως τα πρώτα που παραλάβαμε?
3. Να το βάψω με την κλασική Βιετνάμ με την οποία πέταξε το μεγαλύτερο διάστημα?
4. Να το βάψω με μια παραλλαγή της Ολλανδικής ή Γερμανικής αεροπορίας και ελληνικά εθνόσημα, που είναι ακόμη πιο σπάνιο?
5. Να το βάψω 'Όλυμπο' ή 'Τίγρη' που ήταν τα πρώτα σύγχρονα ελληνικά επετειακά α/φ?

ή

6. F-104 --> Starfighter --> Αστρομαχητής --> Ε. δεν το βάφω καλύτερα μπλε με αστεράκια να ταιριάζει με το όνομά του και με τα μπλε τασάκια που έχω στο σαλόνι?

Εδώ κάπου είναι η διαφωνία μου. Θέλει πολύ φαντασία για να φτάσεις κατευθείαν στην 6η επιλογή. Ίσως απλά εγώ να είμαι πιο συντηρητικός απ' όσο χρειάζεται, αλλά θα προτιμούσα οποιαδήποτε από τις 5 πρώτες.
Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει ότι αν δεν υπήρχε η φαντασία, δεν θα υπήρχε και ο Όλυμπος με τον Τίγρη. Σωστό. Αλλά αυτά είναι επίσημα επετειακά αεροσκάφη. Γι' αυτό δε διαφωνώ (το αντίθετο μάλιστα) και με την ιδέα του να βάψει στην απόσυρση των F-5 τον 'Μαχητή της Ελευθερίας'. Πολύ καλή προσπάθεια και μακάρι να έχει συνέχεια και σε άλλα επετειακά. Η συλλογή του Σέδες όμως είναι μια συλλογή ιστορικών αεροσκαφών. Πρέπει λοιπόν να έχει άλλη μεταχείριση, ώστε να μην χάσει την αξία της και μετατραπεί σε έκθεση ιδεών για το πως θα μπορούσατε να βάψετε ένα επετειακό αεροπλάνο.
Fantasma337
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Fantasma337 »

STAR έγραψε: Ακομα "ακουσα"πως το επομενο δημιουργημα του Αποστολη θα ειναι το Iστορικο F-5 του 1974(του Υπ/σγου Δινοπουλου)μιας και το συγκεκριμενο καταστραφηκε.
Ώχχχ.... :zx: :rocket: Δηλαδή πώς θα το βάψει??? Με ποιό serial??? Αυτό που "καταστράφηκε" ΠΟΙΟ ήταν??? Ποιά η πηγή των πληροφοριών του??? Θα βάλει τον Darth Vader και τον Yoda??? Ή μήπως το Νικηταρά (Τουρκοφάγος γάρ)??? O Μπακλαβατζίογλου δεν ταιριάζει περισσότερο??? Προτείνω στην μιά πλευρά να έχει τον Πρωθυπουργό με τον κουμπάρο του και στην άλλη τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης να ρίχνει τις ζεϊμπεκιές του και σε μια πιατέλλα τα κεφάλια των Δυνόπουλου και Σκαμπαρδώνη...

Οι όποιες καλές προθέσεις δε διορθώνουν την παραχάραξη της ΙΣΤΟΡΙΑΣ, κι ένα Delta Dagger killer με ΛΑΘΟΣ serial είναι ακριβώς αυτό:Fake...
ACIG Team Member
Εικόνα
ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)
Fisherman
Επικοινωνία:

Αν και το επετειακό της 337 δεν αποτελεί πλέον ένα από τα "λιγότερο γνωστά α/φ" της ΠΑ, σίγουρα αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα, άρα μπαίνει στην κατηγορία αυτή. Από τις δεκάδες φωτό που κυκλοφορούν πλέον στο διαδίκτυο, επέλεξα τις εξης δύο:

http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=553601
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=552378

Στην πρώτη φαίνεται πολύ καλά το βάψιμο της κάτω επιφάνειας, ενώ στη δεύτερη διακρίνονται και τα εθνόσημα που υπάρχουν μόνο στην πάνω επιφάνεια της πτέρυγας, αλλά και το διαφορετικό βάψιμο σε σχέση με την κάτω επιφάνεια.
Fisherman
Επικοινωνία:

Το F-5 φυσικά αποτελεί από μόνο του ένα κεφάλαιο ολόκληρο, για να μην πω ένα βιβλίο, για το πόσες διαφορετικές παραλλαγές και παραλλαγές της βασικής παραλλαγής φόρεσε. Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του 612 (πρώην Ιορδανικού) το οποίο φαίνεται φρεσκοβαμμένο με δυο καφέ και ένα πράσινο (αντί για τα δυο πράσινα και ένα καφέ της Βιετναμ).

http://www.aircraftslides.com/auction/i ... f1BP10.jpg

Θα μπορούσε βέβαια να πει κάποιος ότι αποτελεί κάτι σαν desert, αλλά τα χρώματα (απ' ότι έχω δει και σε άλλες φωτό του συγκεκριμένου) δεν είναι τα κλασικά της παραλλαγής της Al Quwwat al-Jawwiya Almalakiya al-Urduniya (μη σας μπερδεύουν οι "κακές" λέξεις - σημαίνει βασιλική αεροπορία της Ιορδανίας).

Επίσης μια φωτό από Μίκρα στην οποία φαίνονται στο βάθος και τα περίεργα F-5 για τα οποία συζητούσαμε.
http://www.aircraftslides.com/auction/i ... %20060.jpg
Αν υπάρχουν φωτό πάντως για τα περιέργα βαμμένα αεροπλάνα της Μίκρας και του Σέδες, καλό θα ήταν να τις δημοσιεύσουμε, ώστε να ξέρουν και οι υπόλοιποι στο Forum για τι ακριβώς μιλάμε και να σχηματίσουν και την προσωπική τους άποψη. Star μήπως έχεις κάτι?
mmaker

Δημοσίευση από mmaker »

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα σελίδα...
http://homepages.pathfinder.gr/jkarsiotis/arxiki-gr.htm
Επισκέπτης

Fantasma337 έγραψε:
STAR έγραψε: Ακομα "ακουσα"πως το επομενο δημιουργημα του Αποστολη θα ειναι το Iστορικο F-5 του 1974(του Υπ/σγου Δινοπουλου)μιας και το συγκεκριμενο καταστραφηκε.
Ώχχχ.... :zx: :rocket: Δηλαδή πώς θα το βάψει??? Με ποιό serial??? Αυτό που "καταστράφηκε" ΠΟΙΟ ήταν??? Ποιά η πηγή των πληροφοριών του??? Θα βάλει τον Darth Vader και τον Yoda??? Ή μήπως το Νικηταρά (Τουρκοφάγος γάρ)??? O Μπακλαβατζίογλου δεν ταιριάζει περισσότερο??? Προτείνω στην μιά πλευρά να έχει τον Πρωθυπουργό με τον κουμπάρο του και στην άλλη τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης να ρίχνει τις ζεϊμπεκιές του και σε μια πιατέλλα τα κεφάλια των Δυνόπουλου και Σκαμπαρδώνη...

Οι όποιες καλές προθέσεις δε διορθώνουν την παραχάραξη της ΙΣΤΟΡΙΑΣ, κι ένα Delta Dagger killer με ΛΑΘΟΣ serial είναι ακριβώς αυτό:Fake...

Χα! Μη του βαζεις ιδεες...Το S/n του γνωστου F-5 ηταν 66-7134 συμφωνα με "ΠΟΛΥ" σιγουρη πηγη...δεν υπαρχει πιο σιγουρη...:wink:
Και για να απαντησω στον Γιωργο σιγουρα δεν θα εφτιαχνα τον "αστρομαχητη" της Μικρας!!!
Fisherman
Επικοινωνία:

Τώρα μας μπέρδεψες τελείως. Δεν υπάρχει F-5 66-7134. Υπάρχει 66-9134, αλλά είναι Τούρκικο. Μάλλον εννοείς το 66-9137 που είναι ένα από τα α/φ που έχουν συσχετισθεί με το περιστατικό (αυτό με την κόκκινη λωρίδα στο κάθετο σταθερό), το οποίο χάθηκε το 1983. Σε αντίθεση με κάποια άλλα serial από Ιρανικά α/φ που έχουν αναφερθεί, αυτό πληρεί τις προϋποθέσεις, αφού σίγουρα υπηρετούσε με την ΠΑ το 1974.
Fantasma337
Επικοινωνία:

MELIUS ESSEM QUAM VIDERI

Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Γιώργος, τέτοιο serial για Ελληνικό F-5 δεν υπάρχει... Κι επειδή ύστερα από 5 χρόνια έρευνας κι ένα άρθρο για το συγκεκριμένο περιστατικό, ακόμα δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά, μιας και οι πολύ σίγουρες πηγές έχουν ερωτηθεί κατ' ιδίαν, το αποτέλεσμα παραμένει θολό... Σύμφωνά λοιπόν με τις δικές μου πολύ σίγουρες πηγές, οι παλιότεροι χειριστές της 343 στις αρχές της δεκαετίας του '90 θεωρούσαν ώς το επίμαχο F-5 το 63-8414, το οποίο πιθανότατα είχε σβησμένο το serial στο κάθετο σταθερό από την δεξιά πλευρά...

Από άλλη ενότητα:
H 'Μάγισσα' είναι το zap που απέκτησε το συγκεκριμένο F-5A μετά από Squadron Exchange με το 28ο Gruppo της ΑΜΙ και φαίνεται ακριβώς κάτω από την κάσκα:

Εικόνα

Λόγω του ότι δεν φαίνεται serial :shock: στην ουρά, και ο χειριστής της ΠΑ που τράβηξε την φώτο δεν θυμόταν τον αριθμό που είχε στο χρεωστικό, το παρατσούκλι "Μάγισσα", για λόγους ευκολίας, είναι η φυσική επίλογή. Μετά από ερωτήσεις που έκανε σε παλιότερους χειριστές της 343, το συγκεκριμένο α/φος είναι μάλλον το "63-8414".

Εικόνα

http://www.acig.org/artman/publish/article_298.shtml
Το 66-9137 που έπεσε το 1983 είναι από άρθρο του Θέμη Βρανά ο οποίος και ανακάλυψε την φωτογραφία με την κόκκινη ρίγα... Μιας και είναι σοβαρός ερευνητής, η γνώμη του για μένα μετράει πολύ... Συνεπώς αφού τα F-5 ήταν ζευγάρι, έχουμε 2 υποψήφιους και τίποτα περισσότερο...

Αντί λοιπόν να καταισχύνουμε τα όπλα τα ιερά (F-5A) με το να βάφουμε βετεράνους με καταρρίψεις ώς "δασκάλες" "πεταλουδίτσες" κι εγώ δεν ξέρω τί άλλο, άς σεβαστούμε την Ιστορία και άς τα διατηρήσουμε με τα σωστά τους χρώματα και σήματα, τα οποία ο αθεόφοβος σε μερικές περιπτώσεις τα έχει ...σβήσει!!! :shock: :shock: :shock: :evil: :evil: :evil:

Τα εθνόσημα στα πολεμικά αεροσκάφη δέν είναι απλοί κύκλοι ή διακοσμητικά... Είναι σημαίες με όλη τη νομική σημασία του όρου και το να τα σβήνεις για να ζωγραφίζεις "δασκάλες" είναι προσβολή όχι μόνο στην Ιστορία αλλα και στην ΣΗΜΑΙΑ...

ΥΓ Γιώργο το 7134 έψαξα και το βρήκα Νορβηγικό
69-7091/7134 Northrop F-5A-45-NO Freedom Fighter
...
7125/7134 to Norway
Η Νορβηγία έδωσε το 1986 και σ' εμάς και στους Τούρκους F-5... Μάλιστα είχαν επέμβει οι Αμερικανοί για να μη μας δώσουν κανένα F-5 οι Νορβηγοί και είχε δημιουργηθεί ολόκληρο πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ...
ACIG Team Member
Εικόνα
Επισκέπτης

Re: MELIUS ESSEM QUAM VIDERI

ΩΧ!!!!! :oops: :oops:
Ναι 66-9137 εκανα λαθος!!!

Fantasma337 έγραψε: Αντί λοιπόν να καταισχύνουμε τα όπλα τα ιερά (F-5A) με το να βάφουμε βετεράνους με καταρρίψεις ώς "δασκάλες" "πεταλουδίτσες" κι εγώ δεν ξέρω τί άλλο, άς σεβαστούμε την Ιστορία και άς τα διατηρήσουμε με τα σωστά τους χρώματα και σήματα, τα οποία ο αθεόφοβος σε μερικές περιπτώσεις τα έχει ...σβήσει!!! :shock: :shock: :shock: :evil: :evil: :evil:
Οσο για την υπογραφη μου δεν εμπλεκεται σε ΚΑΜΜΙΑ περιπτωση με την γνωμη μου για το παραπανω θεμα οποτε το σχολιο μαλλον περιττευει... :wink:

Φυσικα και εν μερει συμφωνω με τις αποψεις σας(!)αλλα η γνωμη μου ειναι η παραπανω.Αλλωστε υπαρχουν πολλα ακομη αεροσκαφη F-5 με τη "Γνησια" παραλλαγη τους οποτε δεν βλεπω το λογο να τρωγωμαστε για το αν ειναι ιστορικα προσβλητικο η οχι.
Ισως με τη γνωμη μου να φανηκα ιστορικα αδιαφορος και απαθης για την αεροπορικη κληρονομια της χωρας μας αλλα σε διαβεβαιω πως δεν ειναι ετσι. :!:
Mαλλον το παραανοιξαμε το θεμα.... :wink:
Fisherman
Επικοινωνία:

Re: MELIUS ESSEM QUAM VIDERI

Οσο για την υπογραφη μου δεν εμπλεκεται σε ΚΑΜΜΙΑ περιπτωση με την γνωμη μου για το παραπανω θεμα οποτε το σχολιο μαλλον περιττευει... :wink:
Βρε Star πάλι προσωπικά το πήρες. Ο Νίκος μιλάει γι' αυτόν που έβαψε τα αεροπλάνα. Έχει σβήσει και εθνόσημα και serial σε μερικές περιπτώσεις. Συζήτηση κάνουμε. Δεν θα σε βγάλουμε και ανθέλληνα επειδή σου αρέσει η "sexy Δασκάλα". Αλλοίμονο. Που στο καλό το έβγαλες αυτό το συμπέρασμα.

Πάντως εγώ επιμένω. Μήπως έχεις κάποιες φωτογραφίες?
ΥΓ Γιώργο το 7134 έψαξα και το βρήκα Νορβηγικό
Νίκο, εγώ είπα για το 66-7134 που ανέφερε ο Star, το οποίο δεν ανήκει σε F-5
Επισκέπτης

Oxι ρε παιδια δεν πειραχτηκα αλιμονο!!!Απλα ξεκαθαρισα τη θεση μου...ειμαστε ολοι μια ωραια παρεα! :lol: :lol: :lol:

Φωτο εχω αλλα με μενα μεσα θα χαλαει ολη η εικονα..!!! :lol: :lol:
Θα στειλω 2 που φαινεται αλλα μονο το ενα αεροσκαφος.(το "3-1" το οποιο ειναι και RF-5A ελπιζω να μην πειραξε εκεινο με την αυθεντικη "βιετναμ" θα τον φαω!Δε νομιζω απο τα καθηλωμενα ειναι)
Fisherman
Επικοινωνία:

Επειδή όλοι έχουμε συνηθίσει τα Ελληνικά ΑΒ.205 με τη γνωστή παραλλαγή, νομίζω ότι η παρακάτω φωτό έχει ενδιαφέρον:
http://hafcphotos.cs.net/photo_viewer_d ... oid=180328
Το ε/π αυτό μάλλον είναι από αυτά που πέρασαν από το Στρατό στην Αεροπορία και διατηρεί ακόμη τα προηγούμενα χρώματα, ενώ το γνωστό ΕΣ*** έχει καλυφθεί με μαύρο χρώμα.

Μιας και μιλάμε για τα ΑΒ.205, έχετε παρατηρήσει ότι μερικά έχουν το στροφείο αριστερά στην ουρά (όπως στην παραπάνω φωτό), ενώ άλλα το έχουν δεξιά όπως αυτό:
http://hafcphotos.cs.net/photo_viewer_d ... oid=138786
Προκύπτει λοιπόν quizzz: Ποιά είναι η εξήγηση?

Και τέλος, ΑΒ.205 πέρασαν από τόν Στρατό στην Αεροπορία, όταν τα Chinook της τελευταίας πήγαν στον ΕΣ.
Εδώ υπάρχει προφίλ των Chinook της ΠΑ (για όσους δεν το έχουν δει ήδη):
http://hafcphotos.cs.net/photo_viewer_d ... oid=175806

Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή και, αν δεν κάνω λάθος, τα μόνα α/φ της ΠΑ που παραδόθηκαν (αγοράσθηκαν) με κάτι σαν παραλλαγή ερήμου. Μαζί με μερικά F-5 φυσικά, αλλά αυτά ήταν από δεύτερο χέρι. Αν υπάρχουν επιπλέον φωτό από Chinook της ΠΑ, ας τις ανεβάσει κάποιος. Θα πρέπει να είναι ο τύπος με τη μικρότερη υπηρεσία στην ΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια (εκτός από τα Argus που ήταν όμως δανεικά).
Fantasma337
Επικοινωνία:

Γιώργο στο quiz δε θ' απαντήσω... :wink: ΄

Σχετικά με την παραλλαγή ερήμου, υπάρχουν και Huey του ΕΣ με παρόμοια παραλλαγή:

http://clubs.pathfinder.gr/hueypilots/1 ... 44&zoom=91

κι εδώ φαίνονται καλύτερα το pattern και τα χρώματα:

Από το εξαιρετικό site Greek Huey Club
http://clubs.pathfinder.gr/hueypilots/154916

Άν δεν κάνω λάθος επρόκειτο για παραγγελίες του Ιράν που μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979 δεν παραδόθηκαν, και μιας και τα είχαμε παραγγείλει κι εμείς, οι Ιταλοί της Agusta και της Meridionali μας τα παρέδωσαν νωρίτερα... :?

Μιλώντας για ειδικές περιπτώσεις, δε νομίζω αυτό εδώ να έχει τύχει μεγάλης προσοχής:

http://clubs.pathfinder.gr/hueypilots/1 ... 44&zoom=98
ACIG Team Member
Εικόνα
Απάντηση