Είμαι στην ευχάριστη θέση να διαθέσω εδώ στην e-HAF (και μάλιστα αποτελεί και το 1ο site διεθνώς) τα ρεαλιστικά ραδιοβοηθήματα μαζί με την λίστα αυτών για το Aegean θέατρο του Falcon BMS 4.32 .
Και αυτό γιατί το "Aegean Theater Team" (του οποίου είμαι μέλος) προς το παρόν σχεδιάζει να διαθέσει τα ρεαλιστικά ραδιοβοηθήματα μαζί με την λίστα με την επόμενη version του θεάτρου , οπότε και έχω πάρει ειδική άδεια (μετά από πολύ πίεση από πλευράς μου) ώστε να τα διαθέσω από τώρα εδώ στην e-HAF .
Παρακάτω βλέπετε ένα δείγμα της λίστας των ραδιοβοηθημάτων (1η σελίδα από 4) :

Λοιπόν έχουμε και λέμε :
Έλυσα όλα τα conflicts μεταξύ των καναλιών TACAN , συχνοτήτων UHF/VHF , απέδωσα τα αληθινά κανάλια TACAN , αληθινές συχνότητες ILS LOC και ταυτόχρονα στους σωστούς διαδρόμους ανά αεροδρόμιο , έλυσα το πρόβλημα μη λειτουργίας των πύργων των αεροδρομίων χωρίς TACAN αλλά και των Strips , έκανα έλεγχο σε όλα τα glide path των ILS approaches , διόρθωσα όλα τα υψόμετρα , τους αριθμούς διαδρόμων και τις GPS συντεταγμένες των αεροδρομίων .
Τώρα όλα λειτουργούν άψογα , με απόλυτο ρεαλισμό και το σημαντικότερο χωρίς conflicts !
Για την πληροφόρησή σας ,
Α) τα μόνα μη ρεαλιστικά κανάλια TACAN (για λόγους αποφυγής conflict) είναι τα παρακάτω :
1) KOS: 026Χ (αντί του αληθινού 027Χ)
2) KOZANI: 032Χ (αντί του αληθινού 033Χ)
3) MITILINI: 034Χ (αντί του αληθινού 033Χ)
4) CANAKKALE AB: 048Χ (αντί του αληθινού 049Χ)
5) PAPHOS INT.: 078Χ (αντί του αληθινού 079Χ)
6) ESENBOGA: 089Χ (αντί του αληθινού 090Χ)
7) HELLINIKON: 093Χ (αντί του αληθινού 091Χ)
8 ) KALAMATA: 097Χ (αντί του αληθινού 099Χ)
9) DALAMAN: 101Χ (αντί του αληθινού 100Χ)
10) SULEYMAN DEMIREL: 123Χ (αντί του αληθινού 122Χ)
Αυτό ήταν αναπόφευκτο λόγω σχεδιασμού του Falcon BMS 4.32 , που όταν υπάρχουν 2 ίδια κανάλια TACAN στο ίδιο θέατρο , αποδίδει στο 1ο (ως 1ο νοείται αυτό με τον μικρότερο CampID) αεροδρόμιο το κανάλι TACAN και όποια άλλα αεροδρόμια έχουν ίδιο , απλά δεν λειτουργούν τα κανάλια τους . Ο "Red Dog" προτείνει μία σειρά κινήσεων (που πάντως εγώ που δοκίμασα δεν λειτουργεί πάντα) , αλλά για σκεφτείτε : γυρνάτε βράδυ από μία επιτυχή αποστολή και θέλετε να πάτε σε συγκεκριμένο αεροδρόμιο , που κατά ατυχία μοιράζεται το κανάλι TACAN του με άλλα . Πείτε μου λοιπόν , θα θυμάστε όλα τα αεροδρόμια που έχουν ίδια κανάλια TACAN απ' έξω , ώστε να υποψιαστείτε ότι ίσως και να φταίει αυτό και να προσπαθείται με διάφορους τρόπους να συντονιστείτε με το επιθημητό κανάλι TACAN και ενώ τελειώνουν τα καύσιμα ? Και κατά τα άλλα θα μιλάμε μετά για ρεαλισμό με τέτοια κόλπα ?
Συνεπώς στα δικά μου ραδιοβοηθήματα δεν υπάρχουν τέτοιες βλακείες , κάθε τι είναι αυτό που πρέπει να είναι , εκεί που πρέπει να είναι , άψογο στην λειτουργία του και με τον καλύτερα δυνατό ρεαλισμό , στον βαθμό που επιτρέπει το ίδιο το Falcon BMS 4.32 .
Όλες οι ακτίνες TACAN είναι αληθινές (μικρή πιθανότητα λάθους) .
Β) Όλες οι συχνότητες ILS LOC είναι αληθινές και έχουν αποδωθεί στον σωστό διάδρομο και όταν υπάρχει αναντιστοιχεία στον πλησιέστερο .
Μόνο για τον διάδρομο 16L του αεροδρομίου ATATURK (Τουρκία) έχω κάνει απενεργοποίηση το ILS για λόγους ασφαλείας (πέρασμα υπερβολικά κοντά από κτίριο λίγο πριν από το threshold ) .
Γ) Σχεδόν οι μισές συχνότητες UHF και VHF είναι αληθινές (για λόγους αποφυγής conflict) και οι υπόλοιπες είναι οι πιο κοντινές ελεύθερες .
Δ) Όσοι διάδρομοι δεν είναι επίπεδοι , σημειώνονται με κόκκινο χρώμα προς αποφυγή ατυχήματος κατά την απογείωση ή προσγείωση .
Ε) Όλα τα υψόμετρα είναι σωστά , απλά σημειώστε εδώ ότι στο Falcon BMS 4.32 που κάνει χρήση του QNH , λίγο μετά την απογείωση που αλλάζει το QNH (σηνήθως από 3061 σε 3062) υπάρχει μια διαφορά (και μάλιστα αύξηση) κατά 10 feet από το αρχικό υψόμετρο της απογείωσης . Βέβαια ευτυχώς τα 10 feet είναι πολύ μικρή διαφορά και δεν επιρρεάζει ουσιαστικά τις διαδικασίες .
ΣΤ) Οι GPS συντεταγμένες του κάθε αεροδρομίου είναι του steerpoint 1 (που ταυτόχρονα είναι και η θέση του σταθμού TACAN , με εξαίρεση των strips που είναι το μέσον του διαδρόμου και επάνω στην centerline , ώστε να διεκολύνω τους πιλότους και να έχουν ακριβέστατη καθοδήγηση στον localizer , συνεπώς και πολύ πιο άνετη προσέγγιση .
Τέλος ρίξτε μια ματιά στη σελίδα 4 που περιέχει σημαντικές πληροφορίες .
Το αρχείο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (περιέχει οδηγίες εγκατάστασης) :
http://www.e-haf.org/mambo/index.php?op ... nfo&id=292
Σημείωση: Το αρχείο είναι password protected , οπότε πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον administrator ("Anzac") μέσω "πμ" ώστε να πάρετε τον κωδικό .
Για όποια απορία , διευκρίνηση ή πιθανή διόρθωση , στη διάθεσή σας μέσω αυτού του post ή του e-mail μου: neystratiou@gmail.com .
Καλή αεροναυτιλία και καλές προσγειώσεις στο Aegean θέατρο 1.1 .
Θα τα ξαναπούμε με τους χάρτες προσγείωσης ΙΑΡ .
Με εκτίμηση
Νίκος Ευστρατίου - Πάτρα .