Μοντέλα 3Δ Falcon, 3ds Max και Solid Edge
Συντονιστές: the_ripper, Διαχείριση
Μοντέλα 3Δ Falcon, 3ds Max και Solid Edge
Από ό,τι έχω καταλάβει, για να φτιάξει κανείς ένα τρισδιάστατο μοντέλο για το Falcon 4.0, χρησιμοποιεί το 3ds Max συνήθως.
Βέβαια πάντα υπάρχουν δυσκολίες -φαντάζομαι- στο να πετύχει ακριβώς τις διαστάσεις κ.α.
Από ό,τι είδα όμως, το Solid Edge μπορεί να εξάγει σχέδια σε φορμά 3ds, ώστε να χρησιμοποιηθούν από το 3ds max. Και το solid edge είναι ένα πρόγραμμα ακριβώς για αυτή τη δουλειά - CAD design. Και ΠΟΛΥ απλό σε σχέση με κάτι AutoCAD.
Έχει σκεφτεί κανείς να χρησιμοποιήσει το solid edge σε συνδυασμό με το 3ds Max για να κάνει τη δουλειά του; Νομίζω είναι καλή ιδέα.
Μην ανησυχείτε για το πού θα το βρείτε: ο gerodinis είναι εδώ.
Βέβαια πάντα υπάρχουν δυσκολίες -φαντάζομαι- στο να πετύχει ακριβώς τις διαστάσεις κ.α.
Από ό,τι είδα όμως, το Solid Edge μπορεί να εξάγει σχέδια σε φορμά 3ds, ώστε να χρησιμοποιηθούν από το 3ds max. Και το solid edge είναι ένα πρόγραμμα ακριβώς για αυτή τη δουλειά - CAD design. Και ΠΟΛΥ απλό σε σχέση με κάτι AutoCAD.
Έχει σκεφτεί κανείς να χρησιμοποιήσει το solid edge σε συνδυασμό με το 3ds Max για να κάνει τη δουλειά του; Νομίζω είναι καλή ιδέα.
Μην ανησυχείτε για το πού θα το βρείτε: ο gerodinis είναι εδώ.
-
RunnerBaylisstic
Καλο ακουγεται, δεν ξερω βεβαια εαν μπορει να βοηθησει σε lowpoly μοντελα για games... γιατι οπως και συ γνωριζεις τα 3d μοντελα για games (real time rendering) εχουν πολυ μεγαλους περιορισμους σε πολυγωνα κλπ... εγω ξεκινησα να μαθω μοντελοποιηση με splines (2D lines-curves-beziers κλπ) φτιαχνοντας δiκτυο απο αυτες και μετα κανοντας surface... τωρα τελευταια μαθαινω το ζουμι του 3dsmax, οπου ειναι το polymodeling, (edge (loop) / box modeling κλπ) και smoothing, και βλεπω οτι πιο "ευκολα" στις περισσοτερες περιπτωσεις (οχι παντα) μπορει να φτιαξει καποιος οποιοδηποτε μοντελο, αρτιο οπτικα... εαν εχει πολλα στοιχεια σε διαστασεις, μπορει να βγει και με ακριβεια υπο κλιμακα, τουλαχιστον οπτικα για games...
τα καλα ταλαντουχα και εμπειρα μαστορια, εχω την εντυπωση οτι φτιαχνουν lowpolys μοντελα για games με την μια, χωρις optimizing κλπ...
παντως ενα καλο προγραμμα μηχανολογικου CAD, οπως αυτο που αναφερεις, εαν ειναι πραγματικα ευκολο (οσο ευκολο μπορει να ειναι ενα 3d-cad πακετο) στην χρηση και εκμαθηση το κυριωτερο, ισως να εχει μεγαλη χρησιμοτητα, δεν γνωριζω... απλα εχω δει-δοκιμασει λιγο το AutoCad, αλλα ειναι απυθμενο το πραγμα αυτο και απο εκμαθηση τεραστιο, και η εκμαθηση και των δυο, 3dsmax και autocad, θελει μερικα χρονια...
επι της ευκαιριας, οποιος θελει να παιξει με το περιβαλον του 3dsmax, αλλα δεν εχει λεφτα να το αγορασει...
...δεν χρειαζεται ολες αυτες τις δυνατοτητες, και θελει να πιανει λιγο χωρο και να ειναι ελαφρυ...
μπορει να κατεβασει το GMAX, ειναι ενα κανονικο 3dsmax παλιοτερη εκδοση, με μονο τα πραγματα που χρειαζονται για game μοντελα, αυτος ηταν και ο σκοπος του... δεν εχει εσωτερικο renderer και θα χρειαστει καποιος απο τους free που κυκλοφορουν στο νετ...
εαν εξαιρεσει κανεις τις εκδοσεις 3dsmax2008-2009, που εχουν καποια περισσοτερα πραγματα και ευκολιες, κατα τα αλλα δεν υστερει και ειναι διασκεδαστικο... εχει χρησιμοποιηθει και για το Flight Simulator της Μακρομαλακης, Quake της ID και αλλα...
ειναι μολις 19mb το download...
ενα register της πλακας θελει ισα να δωσει εναν κωδικο, ειναι εντελως FREE... στην σελιδα εχει βοηθεια, tutorials κλπ...
GMAX 1.2
For years, artists have used Discreet's gmax 3D modeling and animation tool to create content for video games. With this powerful program, you can create your own in-game content (including characters, maps, weapons, and other objects) for great, gmax-compatible games like these:
download:
http://www.turbosquid.com/gmax
τα καλα ταλαντουχα και εμπειρα μαστορια, εχω την εντυπωση οτι φτιαχνουν lowpolys μοντελα για games με την μια, χωρις optimizing κλπ...
παντως ενα καλο προγραμμα μηχανολογικου CAD, οπως αυτο που αναφερεις, εαν ειναι πραγματικα ευκολο (οσο ευκολο μπορει να ειναι ενα 3d-cad πακετο) στην χρηση και εκμαθηση το κυριωτερο, ισως να εχει μεγαλη χρησιμοτητα, δεν γνωριζω... απλα εχω δει-δοκιμασει λιγο το AutoCad, αλλα ειναι απυθμενο το πραγμα αυτο και απο εκμαθηση τεραστιο, και η εκμαθηση και των δυο, 3dsmax και autocad, θελει μερικα χρονια...
επι της ευκαιριας, οποιος θελει να παιξει με το περιβαλον του 3dsmax, αλλα δεν εχει λεφτα να το αγορασει...
μπορει να κατεβασει το GMAX, ειναι ενα κανονικο 3dsmax παλιοτερη εκδοση, με μονο τα πραγματα που χρειαζονται για game μοντελα, αυτος ηταν και ο σκοπος του... δεν εχει εσωτερικο renderer και θα χρειαστει καποιος απο τους free που κυκλοφορουν στο νετ...
εαν εξαιρεσει κανεις τις εκδοσεις 3dsmax2008-2009, που εχουν καποια περισσοτερα πραγματα και ευκολιες, κατα τα αλλα δεν υστερει και ειναι διασκεδαστικο... εχει χρησιμοποιηθει και για το Flight Simulator της Μακρομαλακης, Quake της ID και αλλα...
ειναι μολις 19mb το download...
ενα register της πλακας θελει ισα να δωσει εναν κωδικο, ειναι εντελως FREE... στην σελιδα εχει βοηθεια, tutorials κλπ...
GMAX 1.2
For years, artists have used Discreet's gmax 3D modeling and animation tool to create content for video games. With this powerful program, you can create your own in-game content (including characters, maps, weapons, and other objects) for great, gmax-compatible games like these:
download:
http://www.turbosquid.com/gmax

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με Autocad. Είναι πολύ απλά τα πράγματα.RunnerBaylisstic έγραψε: παντως ενα καλο προγραμμα μηχανολογικου CAD, οπως αυτο που αναφερεις, εαν ειναι πραγματικα ευκολο (οσο ευκολο μπορει να ειναι ενα 3d-cad πακετο) στην χρηση και εκμαθηση το κυριωτερο, ισως να εχει μεγαλη χρησιμοτητα, δεν γνωριζω... απλα εχω δει-δοκιμασει λιγο το AutoCad, αλλα ειναι απυθμενο το πραγμα αυτο και απο εκμαθηση τεραστιο, και η εκμαθηση και των δυο, 3dsmax και autocad, θελει μερικα χρονια...
Ας πούμε ότι θες να σχεδιάσεις κάτι (έφτιαξα κάτι που μου ήρθε στιγμιαία).
Το σχεδιάζεις πρώτα φέρνοντας γραμμές και κύκλους και εφαπτομένες κτλ. με το ποντίκι, σχεδόν όπως στο paint.

Μετά του δίνεις όγκο με το ποντίκι ή γράφεις εσύ πόσο πλάτος θες να έχει (σε ίντσες ή χιλιοστά, ανάλογα τι τύπο σχεδίου επέλεξες στην αρχή).

Έτοιμος!

Βέβαια μπορείς να φτιάξεις και πιο πολύπλοκα πράγματα:

Το πρόγραμμα αυθεντικό κοστίζει κάπου 10.000 ευρώ, αλλά σε εμάς στο ΤΕΙ Χαλκίδας κυκλοφορεί αβέρτα πειρατικό.
Δεν ξέρω όμως πώς ακριβώς γίνεται η εξαγωγή σε .3ds. Από ότι βρήκα, πρέπει να γίνεται με ένα add-on. Αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Θα δω τι μπορώ να κάνω με το πρόγραμμα που παρέθεσες, καθώς δεν έχω δουλέψει ποτέ 3ds Max.
-
RunnerBaylisstic
Καπως ετσι, σε σχεση με αυτο που εβαλες, δουλευει και το 3dsmax σε σχεση με το παραδειγμα βεβαια, οχι συνολικα, δεν ειναι βεβαια ειδικο για μηχανολογικο σχεδιο, αν και εχει εργαλεια για πολλα πραγματα, εαν δουλεψεις το GMAX (η full 3dsmax), που στα 2D shapes, splines κλπ δεν εχει σημαντικες διαφορες με τα παλιοτερα 3dsmax μεχρι την εκδοση 3 τουλαχιστον, θα ηθελα την γνωμη σου, η καλυτερα εαν φτιαξεις κανα 3D μοντελο να μου πεις με πιο ειναι πιο βολικο και πιο ανετο για accurate modeling... εαν ειχα και αρκετα tutorials κλπ σε βιντεο, θα μαθαινα και το καταπληκτικο σε σχεδιαση με NURBS, Rhinoceros 3D 4.0... αλλα μολις εχω ξεκινησει με το 3dsmax και δεν θελω να τα μπλεξω...
εδω εκανα μερικα capture στο 3dsmax φτιαχνοντας στα προχειρα κατι αναλογο με αυτο που εβαλες για να δεις πως ειναι περιπου, και ενα rendering σε 3d παιρνοντας την ιδεα απο το 3d σχεδιο που εβαλες.
με κλικ μετα απο τα εικονιδια εδω, στο imageshack, ειναι σε αναλυση 1680χ1050
1) 3dsmax unit setup

---------------------
2) 2D shape cycle, με διαστασεις, στον χωρο, grid

----------------
3) με τα ετοιμα σχηματα σε κυκλους, παραλληλογραμα κλπ, βαζοντας τις επιθυμητες διαστασεις και με keyboard (η με mouse) μπαινουν στον χωρο ετοιμα και γινονται attach με ενα κλικ σε καθε σχημα, σε ενα shape ολα...

---------------------
4) με ενα κλικ γινονται Boolean και ειναι ετοιμο το σχημα μας...

---------------------------
5) μετα με τον modifier EXTRUDE απλα δινοντας την διασταση του βαθους, γινεται 3D με τον βαθμος αναλυσης που θελουμε σε segments...

------------------
και δω ενα render σε 3d στα γρηγορα και προχειρα, μιας και επειδη δεν εχει ετοιμες ρουτινες οπως το παραπανω του solid, θελει να φτιαχτουν ολα στο "χερι" απο θεμα λεπτομεριων...

------------------------------------------------
εδω εκανα μερικα capture στο 3dsmax φτιαχνοντας στα προχειρα κατι αναλογο με αυτο που εβαλες για να δεις πως ειναι περιπου, και ενα rendering σε 3d παιρνοντας την ιδεα απο το 3d σχεδιο που εβαλες.
με κλικ μετα απο τα εικονιδια εδω, στο imageshack, ειναι σε αναλυση 1680χ1050
1) 3dsmax unit setup

---------------------
2) 2D shape cycle, με διαστασεις, στον χωρο, grid

----------------
3) με τα ετοιμα σχηματα σε κυκλους, παραλληλογραμα κλπ, βαζοντας τις επιθυμητες διαστασεις και με keyboard (η με mouse) μπαινουν στον χωρο ετοιμα και γινονται attach με ενα κλικ σε καθε σχημα, σε ενα shape ολα...

---------------------
4) με ενα κλικ γινονται Boolean και ειναι ετοιμο το σχημα μας...

---------------------------
5) μετα με τον modifier EXTRUDE απλα δινοντας την διασταση του βαθους, γινεται 3D με τον βαθμος αναλυσης που θελουμε σε segments...

------------------
και δω ενα render σε 3d στα γρηγορα και προχειρα, μιας και επειδη δεν εχει ετοιμες ρουτινες οπως το παραπανω του solid, θελει να φτιαχτουν ολα στο "χερι" απο θεμα λεπτομεριων...

------------------------------------------------

Έτοιμη ρουτίνα;
Στο χέρι είναι, και μου έβγαλε την Παναγία. Ο μίστερ καθηγητής μας έχει δώσει κάτι φωτοτυπίες με 20 σχήματα-ψείρες σε ισομετρική άποψη, και θέλει να του τα φτιάξουμε όπως (ΔΕΝ) τα βλέπουμε. Διαστάσεις: πού είναι η τάδε διάσταση; Οέο; Άντε βρείτε την. Κατάλαβες πώς έχει το πράμα;
Λοιπόν πίσω στο θέμα μας.
Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που έπιασα πρόγραμμα σαν το gmax, οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι που σχεδιάζεται απευθείας σε πρόγραμμα 3dsMax-οειδές. Αντιθέτως, προβλέπω να χρειάζομαι εγώ βοήθεια!
Βρήκα και κατέβασα ένα add-on για το Solid Edge (http://www.sharewareconnection.com/3ds- ... d-edge.htm), το οποίο του επιτρέπει να εξάγει και σε .3ds. Είναι για το v.1 κι εγώ έχω το v.20, αλλά δουλεύει. Μόνο που θέλει registration και κωδικό και πρέπει να τους στείλω mail και κάτι κουλά, οπότε τώρα το έχω trial έκδοση για 10 φορές λειτουργίας. Πάντως δουλεύει.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ: όταν το ανοίξω με το gmax, μου βγάζει μήνυμα "File open failed". Και στην επιλογή τύπου αρχείου, μου εμφανίζει μόνο .gmax. Τι γίνεται; Νόμιζα ότι δούλευε με .3ds.
Όσο για αυτό που με ρώταγες, δεν ξέρω ποιο είναι πιο ακριβές, καθώς δεν πρόλαβα να το ψάξω. Πάντως θα αναφέρω ότι το Solid το χρησιμοποιούν στην ΕΑΒ για το σχεδιασμό του Neuron.
Υ.Γ.
Το render αυτό πώς το έκανες; Κατ' ευθείαν από τη φωτογραφία που σου έδωσα; Εννοώ, το 3dsmax μπορεί να διαβάσει φωτογραφία αντικειμένου και να το σχεδιάσει αυτόματα;
-
RunnerBaylisstic
Επειδη δεν εχω εγκατεστημενο για την ωρα το GMAX επειδη μαθαινω το 3dsmax 2009, για δες το εξης, πρεπει να εχει εντολη IMPORT, μιας και τα αρχεια *.3ds ειναι αρχεια του 3D Studio R4 για MSDOS καi οχι αρχεια του 3ds max, το 3DSR4 ειναι προγραμμα του 1994 και πριν (1992 κλπ), απο αυτο συνεχισε μετα η autodesk με το 3dsmax σε windows, και στο 3dsmax με IMPort διαβαζει τα 3ds αρχεια...gerodinis έγραψε:
ΠΡΟΒΛΗΜΑ: όταν το ανοίξω με το gmax, μου βγάζει μήνυμα "File open failed". Και στην επιλογή τύπου αρχείου, μου εμφανίζει μόνο .gmax. Τι γίνεται; Νόμιζα ότι δούλευε με .3ds.
Όσο για αυτό που με ρώταγες, δεν ξέρω ποιο είναι πιο ακριβές, καθώς δεν πρόλαβα να το ψάξω. Πάντως θα αναφέρω ότι το Solid το χρησιμοποιούν στην ΕΑΒ για το σχεδιασμό του Neuron.
Υ.Γ.
Το render αυτό πώς το έκανες; Κατ' ευθείαν από τη φωτογραφία που σου έδωσα; Εννοώ, το 3dsmax μπορεί να διαβάσει φωτογραφία αντικειμένου και να το σχεδιάσει αυτόματα;
το solid edge τι απαιτησεις εχει απο hardware-operation system κλπ?
υγ: το render ειναι κανονικο 3D αντικειμενο που το εφτιαξα μοντελο στο "χερι" κοιτωντας την φωτογραφια που εβαλες σε αυτο εδω το ποστ, δεν ειναι κατι αυτοματα σχεδιασμενο, δεν υπαρχει κατι τετοιο στο 3dsmax, το εφτιαξα τωρα το βραδυ στο γρηγορο...

Σχετικά μικρές. Το έχω δει να τρέχει σε Pentium 4 στα 1.7 GHz, με κάρτα γραφικών την πανίσχυρη... Riva TNT2! Να το πω αλλιώς, οποιοσδήποτε υπολογιστής από το 2001 και μετά θα το τρέξει. Δεν ξέρω αν θέλει ΧΡ, μπορεί να τρέχει και στα 98. Vista υποστηρίζει κανονικά (έκδοση 20, η 19 δεν τρέχει στα Svista).RunnerBaylisstic έγραψε: το solid edge τι απαιτησεις εχει απο hardware-operation system κλπ?
Λοιπόν προσπαθώ κι εγώ τώρα να κατεβάσω το 3ds max 2009, ώστε να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε καλύτερα.
Το μόνο που απομένει έπειτα από αυτό, είναι να βρω ένα add-on για export σε .max για το Solid. Ελπίζω να υπάρχει.
Υ.Γ. το gmax πώς το γυρνάμε σε 2D; Και σε 3D πώς ενώνουμε δύο αντικείμενα μεταξύ τους, ώστε να γίνουν ένα;
το 3ds max μπορεί να φτιάξει εύκολα οποιαδήποτε μοντέλο (εκτός απο πολύπλοκα γλυπτά που για αυτά υπάρχουν τα mudbox και zbrush). Φυσικά ίδιες δουλειές μπορούν να γίνουν και με άλλα προγράμματα... αλλα για κάποιον που ασχολείται κυρίως με game modeling το 3dsmax είναι απο τα must.
Βέβαια το 3dsmax διαπρέπει και σε άλλους τομείς πέρα απο τα games.... i love it!
Βέβαια το 3dsmax διαπρέπει και σε άλλους τομείς πέρα απο τα games.... i love it!
-
RunnerBaylisstic
Βασικα εγω πριν καταλληξω στο 3dsmax ειχα κατεβασει σχεδον ολες τις trial εκδοσεις, και οχι μονο, των προγραμματων 3d για να παρω μια προσωπικη αποψη πιο ειιναι πιο "ευκολο" και κατανοητο πληρες πακετo photorealistic 3d και animation για να ασχοληθω αρκετα, οχι για επαγγελματικη χρηση, ειναι αλλη η δουλεια μου, ασχετη με υπολογιστες, και γραφικα, αλλα για χομπυ, μιας και μαρεσει πολυ αυτη η ενασχοληση να περνω ευχαριστα αρκετες ωρες οταν υπαρχει χρονος, απο το 1990 ασχολουμαι γραφικα, με 2D σε Amiga στα πρωτα χρονια, και PC στην συνεχεια, και λιγο 3DSR4 για Msdos εποχη 1996 κλπ...
απο ολα αυτα που δοκιμασα σαν εντελως αρχαριος, Softimage, Lightwave, Maya, Blender κλπ, βρηκα το 3dsmax το πιο "κατανοητο και ευκολο" σε σχεση παντα με τα υπολοιπα... και ειδικα στις εκδοσεις 3dsmax 2008-2009 ειναι γιγαντας, κανει τα παντα... και ειναι πιο καταλληλο για τα δικα μου γουστα, οπου θελω καποιο με περισσοτερο βαρος πρωτα στο modeling, αλλα και πιο ειδικο με το ειδος modeling οπως ειναι αυτο των games κλπ, να μου ειναι ευχαριστο, διασκεδαστικο κατα την διαδικασια του modeling και οχι πολυ (υπερβολικα) μανουβρατζιδικο, μετα στον φωτορεαλισμο, και μετα στο animation...
με τα υπολοιπα πακετα, εκτος του Rhino 3D που ειναι κυριως για modelng, μονο με NURBS, και ειναι καταπληκτικο, τα υπολοιπα μου φανηκαν πιο δυσκολα στα πρωτα βηματα, μερικα εξαιρετικα δυσκολα, και ενα αλλο ειναι τα tutorials που κυκλοφορουν στο ιντερνετ, γιατι ως χομπυ δεν σκοπευω να παω σε καμια σχολη στην ηλικια μου (μεγαλος), για το 3dsmax υπαρχουν τα παντα... τεραστια βιβλιοθηκη...
το 3dsmax τελικα αποδειχτηκε το καλυτερο για μενα, για να ξεκινησω τουλαχιστον... και με αυτα τα λιγα που εχω μαθει, και εχω συζητησει με εμπειρους 3d modelers, αλλα και σε ειδικα του χωρου sites, ειναι θεμα χρηστη-καλιτεχνη του 3dsmax μεχρι που μπορει να φτασει και τι μπορει να πετυχει, τουλαχιστον απο θεμα modeling επειδη το 3dsmax ειναι το πιο "CAD" (σε εισαγωγικα) σε σχεση τα υπολοιπα visualiztion πακετα, μπορει να κανει σχεδον τα παντα...
βασικα ολα τα καλα εξειδικευμενα πακετα κανουν τα παντα, η σχεδον, αλλα το καθενα εχει και μια καποια πιο εξειδικευση, το 3dsmax γερνει λιγο στα games, το Maya στις ταινιες κινηματογραφου, το softimage καπου στην μεση κλπ... ειναι θεμα χειριστη του προγραμματος βασικα για το αποτελεσμα... και τι βολευει και αρεσει στον καθενα, ευκολια εκμαθησης, περιβαλον, plugins κλπ...
το 3dsmax, χωρις να σημαινει οτι ειναι το απολυτα καλυτερο, σιγουρα ειναι μεσα στα 4-5 κορυφαια, το εχω λατρεψει... εκπληκτικο προγραμμα...
εχει βεβαια ενα μειον... προβληματα σταθεροτητας, ειδικα με drivers κλπ... εκει πασχει λιγο, αλλα του το συγχωρω γιατι ειναι απολαυση.
απο ολα αυτα που δοκιμασα σαν εντελως αρχαριος, Softimage, Lightwave, Maya, Blender κλπ, βρηκα το 3dsmax το πιο "κατανοητο και ευκολο" σε σχεση παντα με τα υπολοιπα... και ειδικα στις εκδοσεις 3dsmax 2008-2009 ειναι γιγαντας, κανει τα παντα... και ειναι πιο καταλληλο για τα δικα μου γουστα, οπου θελω καποιο με περισσοτερο βαρος πρωτα στο modeling, αλλα και πιο ειδικο με το ειδος modeling οπως ειναι αυτο των games κλπ, να μου ειναι ευχαριστο, διασκεδαστικο κατα την διαδικασια του modeling και οχι πολυ (υπερβολικα) μανουβρατζιδικο, μετα στον φωτορεαλισμο, και μετα στο animation...
με τα υπολοιπα πακετα, εκτος του Rhino 3D που ειναι κυριως για modelng, μονο με NURBS, και ειναι καταπληκτικο, τα υπολοιπα μου φανηκαν πιο δυσκολα στα πρωτα βηματα, μερικα εξαιρετικα δυσκολα, και ενα αλλο ειναι τα tutorials που κυκλοφορουν στο ιντερνετ, γιατι ως χομπυ δεν σκοπευω να παω σε καμια σχολη στην ηλικια μου (μεγαλος), για το 3dsmax υπαρχουν τα παντα... τεραστια βιβλιοθηκη...
το 3dsmax τελικα αποδειχτηκε το καλυτερο για μενα, για να ξεκινησω τουλαχιστον... και με αυτα τα λιγα που εχω μαθει, και εχω συζητησει με εμπειρους 3d modelers, αλλα και σε ειδικα του χωρου sites, ειναι θεμα χρηστη-καλιτεχνη του 3dsmax μεχρι που μπορει να φτασει και τι μπορει να πετυχει, τουλαχιστον απο θεμα modeling επειδη το 3dsmax ειναι το πιο "CAD" (σε εισαγωγικα) σε σχεση τα υπολοιπα visualiztion πακετα, μπορει να κανει σχεδον τα παντα...
βασικα ολα τα καλα εξειδικευμενα πακετα κανουν τα παντα, η σχεδον, αλλα το καθενα εχει και μια καποια πιο εξειδικευση, το 3dsmax γερνει λιγο στα games, το Maya στις ταινιες κινηματογραφου, το softimage καπου στην μεση κλπ... ειναι θεμα χειριστη του προγραμματος βασικα για το αποτελεσμα... και τι βολευει και αρεσει στον καθενα, ευκολια εκμαθησης, περιβαλον, plugins κλπ...
το 3dsmax, χωρις να σημαινει οτι ειναι το απολυτα καλυτερο, σιγουρα ειναι μεσα στα 4-5 κορυφαια, το εχω λατρεψει... εκπληκτικο προγραμμα...
εχει βεβαια ενα μειον... προβληματα σταθεροτητας, ειδικα με drivers κλπ... εκει πασχει λιγο, αλλα του το συγχωρω γιατι ειναι απολαυση.

-
RunnerBaylisstic
Λιγο εχω ασχοληθει, για να κατασταλλαξω οταν εψαχνα τα πακετα, δεν ειμαι ειδικος, γνωριζω ομως οτι ειναι κορυφαιο, πιο εξειδικευμενο για films και τετοια... εμενα προσωπικα με δυσκολευε να το καταλαβω, θεωρειται δυσκολο πακετο, αλλα αυτο ειναι γενικο, εαν δεν δοκιμασει καποιος δεν μπορει να ξερει... σιγουρα ομως ειναι μεσα στα κορυφαια.raptor έγραψε:Για το Maya τη γνώμη έχετε??

-
RunnerBaylisstic
Μην ξεχασεις να κατεβασεις και το SP1 και Hotfix απο το μαμα site..gerodinis έγραψε:
Λοιπόν προσπαθώ κι εγώ τώρα να κατεβάσω το 3ds max 2009, ώστε να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε καλύτερα.
Το μόνο που απομένει έπειτα από αυτό, είναι να βρω ένα add-on για export σε .max για το Solid. Ελπίζω να υπάρχει.
Υ.Γ. το gmax πώς το γυρνάμε σε 2D; Και σε 3D πώς ενώνουμε δύο αντικείμενα μεταξύ τους, ώστε να γίνουν ένα;
http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps ... 8#section1
Πηγαινε εδω και δες τα βιντεακια, ειναι απο DVD εκμαθησης, νομιμα, μιας και ειναι να σε βαλει στο πνευμα να δεις πως ειναι, και εαν ναι να παρεις τα εκπαιδευτικα dvd.... 8)
3ds Max 2009 Beyond the Basics
http://movielibrary.lynda.com/html/modPage.asp?ID=625
3ds Max 2009 Essential Training
http://movielibrary.lynda.com/html/modPage.asp?ID=477
3ds Max 9 Modeling
http://movielibrary.lynda.com/html/modPage.asp?ID=401
Digital Tutors
http://www.digitaltutors.com/store/home.php?cat=107
εδω ενα απο τα πιο καλα sites να δεις δουλειες, οι καλυτεροι εδω μεσα, και φορουμ...
http://www.cgsociety.org/
--------------------------
Πολλα και καλα Tutorials
http://www.onnovanbraam.com/index.php?tutorials/
http://www.3dtotal.com/ffa/tutorials/tutorialsmax.asp
http://www.3dtotal.com/
http://forums.tutorialized.com/3ds-max-71/
http://www.3dm3.com/forum/f5/

-
RunnerBaylisstic
στο ιδιο περιβαλον ειναι το 2δ και 3δ, επιλεγεις 2δ σχηματα, η 3δ αντικειμενα, η φτιαχνεις 3δ απο 2δ στα viewports...gerodinis έγραψε:
κανε κλικ για μεγενθυση, και ξανα κλικ για 1680χ
εφτιαξα 2 screenshot για να παρεις μια ιδεα...
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

με την επιλογη στο tab δεξια πανω για επεξεργασια, καποιων πχ vertex, edge, polugons κλπ
απο κατω δεξια εχει EDIT GEOMETRY για περαιτερω... και απο πανω πανω δεξια MODIFIERS...
στην δημιουργια και standard primitives εαν κανεις κλικ εχει και αλλες επιλογες, μεσα εκει εχει και την Compound objects, για lofting, boolean και αλλα πολλα...
με το 3ds 2009, κανοντας κλικ στο F1, κλασικα, εχει βοηθεια για ολα...

Άκρως κατατοπιστικός... ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Τώρα φτιάχνω μια... ηλεκτρική σκούπα στο Solid (εργασία εξαμήνου)! Λίγο με το χάρακα, λίγο με τη μεζούρα, λίγο με το μάτι, και βέβαια λίγο "δε βαριέσαι, καλό είναι κι έτσι!".
Βλέπεις έχουμε χάσει 5 μαθήματα και προσπαθούμε μόνοι μας. Το help δυστυχώς δε βοηθάει πολύ.
Τώρα φτιάχνω μια... ηλεκτρική σκούπα στο Solid (εργασία εξαμήνου)! Λίγο με το χάρακα, λίγο με τη μεζούρα, λίγο με το μάτι, και βέβαια λίγο "δε βαριέσαι, καλό είναι κι έτσι!".
Βλέπεις έχουμε χάσει 5 μαθήματα και προσπαθούμε μόνοι μας. Το help δυστυχώς δε βοηθάει πολύ.